Verispect

Verispect verzorgt o.a – in opdracht van de Rijksoverheid –
het toezicht op de naleving van:


- De Wet op de kansspelen.

Een kansspel is een spel waarbij de winnaar door toeval wordt aangewezen en waarop de deelnemers geen overwegende invloed kunnen uitoefenen.
Voorbeelden van kansspelen zijn staatsloterijen, totalisator (het wedden op uitslagen van bijvoorbeeld paardenrennen), krasloterijen, lotto, bingo’s, prijsvragen en kansspelautomaten zoals fruitautomaten.


De Wet op de kansspelen is in het leven geroepen om de consument te beschermen tegen fraude bij dergelijke kansspelen. Sinds is gebleken dat kansspelen een verslavende werking hebben op met name jongeren, is de Wet op de kansspelen bovendien aangepast, zodat het nu tevens een instrument is waarmee de mogelijke negatieve maatschappelijke effecten van kansspelen (o.m. gokverslaving) kunnen worden beperkt.

Om toezicht te kunnen houden op de kansspelen en de hoeveelheid aangeboden kansspelen te reguleren is één van de eerste eisen die deze wet stelt, dat ieder die een kansspel aanbiedt, daarvoor een vergunning moet hebben.

Hoewel onder de Wet op de kansspelen ook loterijen en prijsvragen vallen, gaat deze website vooral in op de bepalingen uit de wet die betrekking hebben op speelautomaten, omdat daar enkele belangrijke kerntaken van Verispect liggen.



Verispect is verantwoordelijk voor het op locatie controleren van speelautomaten en de controle op de het aanwezig zijn van de juiste vergunningen (zie ook ‘Toezicht in de praktijk’). Bovendien wordt Verispect door het Ministerie van Veiligheid en Justitie ingeschakeld bij het onderzoek voorafgaande aan het verlenen van een exploitatievergunning. Ook kunnen locale overheden bij Verispect terecht voor ondersteuning bij het toezicht in het kader van de verleende aanwezigheidsvergunningen voor het plaatsen van kansspelautomaten.

Speelautomaten

De Wet op de kansspelen maakt een duidelijk onderscheid tussen twee typen speelautomaten:

• Kansspelautomaten die geld uitkeren (bijv. de eenarmige bandiet, fruitautomaten). Deze gelduitkerende speelautomaten worden in de praktijk ook wel ‘gokautomaten’ of ‘gokkasten’ genoemd;

• Behendigheidsautomaten die geen geld uitkeren maar vrije spellen en/of tijdverlenging als beloning toekennen (voorbeelden hiervan zijn flipperkasten en videospelen).

Om het onderscheid tussen deze twee typen automaten duidelijk te maken geeft de Wet een scherpe definitie van wat een behendigheidsautomaat is (zie de Wet).

Een behendigheidsautomaat geeft alleen vrije spelen of een verlengde spelduur als beloning. Bovendien is het spelresultaat afhankelijk van het inzicht of de behendigheid van de speler.

De Wet op de kansspelen stelt naast eisen aan speelautomaten ook eisen aan de exploitanten, aan de locaties en aan de ondernemers bij wie deze automaten worden geplaatst.

Bovendien blijkt een kansspelautomaat een meer verslavende werking te hebben dan een behendigheidsautomaat. Uit winstbejag zullen malafide ondernemers en exploitanten eventuele gokverslavingen eerder stimuleren dan afremmen.


De eisen die de wet aan de speelautomaten stelt, zijn in 2000 aangescherpt nadat uit onderzoek de verslavende werking aan vooral kansspelautomaten was gebleken. Zie voor meer informatie het deel ‘Commissie Nijpels’.

Modelkeuring

Een speelautomaat mag pas op de markt worden gebracht als deze een verklaring van toelating heeft. Deze verklaring van toelating wordt afgegeven door het Ministerie van Justitie op basis van de resultaten van een modelkeuring. Deze modelkeuring wordt uitgevoerd door een van de keuringinstanties.
This image is a theme.plist hack